Kunst aan de Groene Corridor

De ontwikkeling van de 14 kilometer lange Groene Corridor doen we onder andere samen met ontwerpers en kunstenaars. Met kunst creëren we op een zichtbare manier een mooie verbinding tussen het groen, beleving en recreatiemogelijkheden.

Kunst als aantrekkingskracht
Kunst verbindt de drie basisfuncties in het gebied: natuur, cultuurlandschap en recreatie. Kunst speelt dus een belangrijke rol in het aantrekken van bezoekers en hen vervolgens iets bieden (beleving) zodat ze terugkomen! Bij de ontwikkeling van kunst zijn daarom een aantal unieke kenmerken van het gebied leidend: 

 • Met de Groene Corridor betreed je andere werelden: van stad naar platteland, van grijs naar groen en van drukte naar rust. 
 • De reis is het doel: wanneer je laveert door het landschap van de Groene Corridor onthaast je. Het landschap nodigt uit om even te pauzeren, het gebied te onderzoeken en te beleven. 
 • Een groene verbinding: op de Groene Corridor ben je één met de natuur. Je geniet van de natuurlijke rijkdom van landschappen, dieren en planten. 
 • Innovatie en ontwikkeling: het gebied aan de Groene Corridor is volop in ontwikkeling door nieuwe initiatieven en startende ondernemers. 

Werkateliers met kunstenaars
Een selectie van kunstenaars was uitgenodigd om kennis te maken met het unieke gebied. Aan de hand van een aantal praktische werkateliers hebben kunstenaars het gebied verkend, met ondernemers en omwonenden gespard en over mogelijke verbindingen met cultuur(historie), fysieke locaties, recreatiemogelijkheden, natuur en ecologie gebrainstormd.

De kunstenaars gingen aan de hand van hun kennismaking met de Groene Corridor aan de slag met het bedenken van ideeën voor kunst aan de Groene Corridor. In mei 2018 presenteerde zij hun ideeën aan een kunstcommissie en belangrijke stakeholders uit het gebied.

Benieuwd naar de kunstenaars?

 1. Bekijk hier de visie van Tijs Rooijakkers.
 2. Bekijk hier de visie van Frank Havermans.
 3. Bekijk hier de visie van Jalila Essaïdi.
 4. Bekijk hier de visie van Kiki & Joost.
 5. Bekijk hier de visie van Marco Vermeulen.
 6. Bekijk hier de visie van Merel van der Linden.
 7. Bekijk hier de visie van Overtreders W.

De commissie heeft in juni 2018 beslist welk(e) idee(ën) verder uitgewerkt mochten worden tot een ontwerp. Dit waren de ideeën van Overtreders W, Marco Vermeulen en Kiki & Joost.  De ontwerpen waren vervolgens beoordeeld in het najaar van 2018. 

De winnaar
Loopgraaf voor de Vrede’. Dat is de naam van het meest in het oog springende kunstwerk dat in 2020 zal verschijnen aan de Groene Corridor tussen Eindhoven en Oirschot. In het landschap van de Oirschotse Heide – deels oefenterrein van defensie - worden loopgraven aangelegd in de vorm van het vredesteken. De diameter is honderd meter, bezoekers kunnen door de gangen lopen, van hoog naar laag en andersom. Bedenker van ‘Loopgraaf voor de Vrede’ is Marco Vermeulen. De Eindhovense landschapsarchitect is uitgeroepen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd.

Kunstcommisie
Zeven vooraf geselecteerde kunstenaars mochten vorig jaar hun ontwerpen indienen. Drie gingen er naar de volgende ronde en uiteindelijk werd Vermeulen door een speciale kunstcommissie uitverkoren. Met ‘Doors of Perception’ stelde hij landschapsobservatoria voor. ,,Waarmee je op een heel zintuiglijke manier de landschappen, bestaande objecten en kruisende infrastructuren in het gebied, zoals snelwegen, waterwegen en vliegroutes, kunt ervaren”, zegt Vermeulen. ,,De Groene Corridor is niet alleen een laan van A naar B. Onderweg is van alles te beleven. De reis als bestemming.”

‘Loopgraaf van de Vrede’ is het meest prominente observatorium van Vermeulen. Een tweede heeft de naam: luchtvaartobservatieligweide. Dat is een landschapskunstwerk waar bezoekers gezamenlijk kunnen wachten op het moment dat er een vliegtuig overkomt. Een derde ontwerpidee betreft een Audioscope in de vorm van een enorme oorschelp, waarin geluiden uit het landschap over grote afstand kunnen worden waargenomen.

Loopgraaf van de vrede groene corridor   Loopgraaf van de vrede