Tijs Rooijakkers

Tijs Rooijakkers

Is in 1975 geboren in Vorstenbosch. Op zijn zeventiende ging hij voor zes jaar het leger in, en was hij onder andere in 1993/94 in voormalig Joegoslavië gestationeerd.  Na deze periode begon hij aan de kunstacademie AKV Sint Joost in Den Bosch, waar hij in 2004 afstudeerde. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Hij exposeerde bij onder andere het Van Abbemuseum, KunstenLab, MU en festivals als Oerol, Bosch Parade en Duizel in het Park.  Tegenwoordig richt hij zich steeds meer op werken in de openbare ruimte, waarbij de beleving van mensen in hun eigen leefomgeving centraal staat. Meer weten over zijn werk? Bekijk dan de website. 

Voor het project Kunst aan de Groene Corridor is Tijs Rooijakkers gevraagd om zijn visie te geven op de Groene Corridor en hoe kunst de identiteit van het landschap kan uitdragen. 

Visie Tijs
Oirschot is door zijn rijke historie en bijzondere oude dorpskern toeristisch aantrekkelijk en op fietsafstand van hartje Eindhoven! Door de twee gemeenten door middel van de Groene Corridor te verbinden ontstaat een groot park om doorheen te dwalen en schatten te vinden. De stad en het platteland worden meer verbonden, door de natuur en het dorpse gevoel de stad in te laten lopen via de Groene Corridor.

Een aantal voorbeelden/mogelijkheden:

  1. Het gebied toegankelijk maken door middel van poorten en landmarks, door onder andere en ook in het gebied: uitkijkpunten, te zien vanaf de A58 en het betreden van het aangelegen tankstation.
  2. Met kunst mensen laten voelen dat ze daadwerkelijk door een corridor wandelen en/of fietsen. Als inwoners of recreanten dit eenmaal bewust door kunst ervaren, zullen ze het op andere plekken ook sneller zien.
  3. Zeer bijzonder in het gebied zijn de militairen die er open oefenen. Het leger, het is nodig en loopt als een rode draad door de historie van het gebied, maar we willen eigenlijk ook liever niet alles weten…. Echter,Maar wie heeft er vroeger geen soldaatje gespeeld? Door in de bosrand een holle, betonnen baret te plaatsen met een uitkijk/schietgat kun je de militairen bespieden. Het landschap wordt onderdeel van een spel.